8380 Hévíz, Honvéd u. 7.  |  Tel.:+36 83 340-450,  +36 83 540-139  |  Fax: +36 83 340-450, +36 83 540-139  |  sales@agneshotel.hu 

Egregy

Bájos középkori templom és pincesor a Hévízi szőlőhegyen

Az egregyi templom

A XIII. század második negyedében épült Árpád-kori egregyi templom a tájba helyezett magyar falusi kistemplomok legszebb példája, melyet a nemzedékek óta használt temető vesz körül. A felsőörsi és a tihanyi altemplom mellett a harmadik épségben fennmaradt Balaton környéki Árpád-kori templom.
A templomot 1341-ben említik írásos emlékek először. Az épület a 16.-17. században erősen megsérült, később a barokk korban, 1731-ben renoválták, de középkori formája megmaradt.
A homokkőből készült templom különlegessége a nyolcszögű, ún. csürlős sisakkal fedett torony. Az épület belsejében román korból származó keresztelő medence töredéke található, valamint egy középkori kereszt. Falfestése nem középkori eredetű, a népi formakincs tiszteletét mutatja be.
A templom mellől megkapó kilátás nyílik a dimbes-dombos vidékre.

Egregyi borospincék
A Hévízhez tartozó Egregy városrész bájos kis temploma mellett hangulatos szőlőhegyéről, és az itt található méltán népszerű borospincéiről ismert.
A templomhoz tartozó út mindkét oldalán végig sorakoznak a hívogató pincék, borkóstoló helyek. A választék meglepően nagy, az egyszerű kis borozótól a színvonalas éttermekig. A pincékhez szinte mindenhol tágas terasz, kerthelyiség is csatlakozik, sokszor csodálatos kilátással a Keszthelyi-hegységre.
Elsősorban a nyári időszakban, esténként mozgalmas a szőlőhegy, több helyütt élő zene is szórakoztatja a hévízi fürdőből fellátogató vendégeket. 
Az egregyi szőlőhegyet 1998-ban minőségi bortermelő hellyé nyilvánították.

értékesítés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
recepció: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Befektetés a jövőbe