8380 Hévíz, Honvéd u. 7.  |  Tel.:+36 83 340-450,  +36 83 540-139  |  Fax: +36 83 340-450, +36 83 540-139  |  sales@agneshotel.hu 

Festetics Kastély

A keszthelyi Festetics-kastély a magyarországi kastélyépítészet remeke, a Balaton környékének egyik legnépszerűbb látnivalója.

A Balaton környékének legimpozánsabb főúri kastélya

A kastélymúzeumban eredeti, korhű bútorokkal berendezett termek szemléltetik a XVIII. és XIX. század főúri világának mindennapjait, a festői angolparkban egzotikus növényekkel telezsúfolt pálmaházat találunk, a modern múzeumépületben pedig Magyarország leggazdagabb vadászati kiállítása mellett megcsodálhatjuk Közép-Európa legnagyobb vasútmodell kiállítását.

A kastély és a Festeticsek

Az eredetileg horvát származású Festetics család a török elleni harcokban kitűnve, nem mellesleg a Habsburgokkal ápolt jó viszonynak is köszönhetően jelentős vagyonra tett szert, amelyből Festetics Kristóf 1739-ben vásárolta meg a keszthelyi birtokot. A XVIII. század folyamán az eredeti középkori vadászkastélyt többször is átépítették, kibővítették. A család egyik legjelentősebb tagja, Festetics György gróf, a Georgikon alapítója, építtette meg a könyvtári szárnyat, és tette lehetővé, akkoriban igen szokatlan módon, a szakiskola hallgatóinak, a könyvtár szabad látogatását.

A kastély mai formáját az 1880-as években Festetics Tasziló idején kapta meg, ekkor alakították ki az épület belső berendezését is, a kor divatjának megfelelően neoreneszánsz és neobarokk stílusban. Tasziló gróf felesége, az angol Hamilton hercegnőhozományának köszönhetően a keszthelyi kastély európai színvonalúvá vált, rengeteg Angliából hozott műtárgy került ekkor a palotába.
A főúri család 1944-ig élt a kastélyban, jelenleg a Helikon Kastélymúzeum kiállításainak és konferenciaközpontnak ad otthont az épület.

A kastélymúzeum

A 18 termet magában foglaló enteriőr-kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformátmutatják be.
A kiállított tárgyak között barokk, biedermeier és empire stílusú bútorokat, festményeket, és értékes porcelánokat találunk. A legszebb termek a gazdagon aranyozott, rokokó stukkós tükörterem, a családi arcképcsarnokként szolgáló nagyszalon és a kastélykápolna.
A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára, bútorzata klasszicista stílusban készült egy helyi asztalosmester által.
Némileg meglepő módon több teremben is iszlám témájú műtárgyakat, ruhákat, ékszereket látunk, az egyre gyarapodó „Az Iszlám művészet  világa” című állandó kiállításnak köszönhetően.

Hintókiállítás

A parkban álló egykori istálló épületében helyezték el a hintókiállítást. A szépen felújított 18. és 19. századi kocsik, hintók tulajdonosai közt találunk igazán eminenseket is, többek közt Ferenc Ferdinánd, Rudolf trónörökös sétakocsijait.

Vadászati gyűjtemény, Vasútmodell kiállítás

A park hátsó részében, a közút túloldalán álló monumentális, modern épületben találjuk a páratlanul gazdag vadászati kiállítást. A gigászi trófeagyűjteménynél talán egy kissé érdekesebb az emeleti részen felépített hatalmas vasúti terepasztal, közel 3000 méter hosszú vágánnyal, 156 szerelvényével igazi közönségsiker a gyerekek és nosztalgiázó apukák körében.

Kastélypark, pálmaház

A kastély mögötti XVIII. századi franciakertet Festetics György alakíttatta át angolparkká, majd a XIX. század végén egy angol kerttervező mérnök tervei alapján építették át az előkertet és az angolparkot. Az egykori 42 hektáros parkból ma csak egy 7,2 hektár területű rész látogatható, benne több évszázados famatuzsálemmel. A legidősebb fa egy 400 éves mocsári tölgy. A parkot több szobor ékesíti, és találunk itt egy régi oroszlános kutat is.

pálmaházat az Eiffel-iroda tervei alapján építették, a buja trópusi növényzet mellett kaktuszokat is találunk itt, a kertészet területén pedig egy kisebb botanikus kert kiépítése folyik a régióra jellemző növényekkel. Gyermekek nagy kedvence a halastó, a halakat egy nagy üvegfalon keresztül lehet vizsgálgatni a látogatók nagy örömére.

értékesítés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
recepció: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Befektetés a jövőbe