8380 Hévíz, Honvéd u. 7.  |  Tel.:+36 83 340-450,  +36 83 540-139  |  Fax: +36 83 340-450, +36 83 540-139  |  sales@agneshotel.hu 

Kis-Balaton

A Kis-Balaton nemcsak nevében rokona nagy testvérének, hiszen nagyjából két évszázaddal ezelőttig a tavak egyetlen nagy vízfelületből álló egységet képeztek. A vidék azonban sokat változott azóta. 

Míg a Balaton hatalmas, tiszta vize körül strandokkal teli üdülővidék alakult ki, addig a Kis-Balaton, a Zala-torkolatának hordalékos, mocsaras vidéke egyre vadregényesebb lett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne bővelkedne izgalmas látnivalókban a természet rajongói számára.

A Kis-Balaton természeti csodái
A Kis-Balaton Tájvédelmi Körzet 1986 óta óvja a területet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként. A vidék javát fokozottan védett élőhelyként tartják számon, míg magát a Kis-Balatont csak több, a tájat nagymértékben átalakító beavatkozással sikerült megmenteni. Ennek köszönhetően azonban páratlan értékű madárparadicsom alakult itt ki, mely a vadvizeket és a vízimadarakat is egyaránt védi. A nemzetközi jelentőségű vadvíz óvásához azonban az is hozzátartozik, hogy a turisták mozgását korlátozzák a környéken, így a Kis-Balaton vagy kijelölt helyeken, vagy a nemzeti park dolgozóinak kíséretében, szervezett csoportokban látogatható. A kötelezően vezetővel kísért programok azonban tényleg szuperek, lehetőséget adnak például a lessátrakból való természetfotózásra, csónaktúrákra és madárfigyelő sétákra is, de felmászhatunk az Ingói-berek kilátójához is, ahol megnézhetjük a megannyi madár életét.

A Kis-Balaton legnépszerűbb, szabadon látogatható célpontja a Kányavári-sziget, melyre ingyenes a belépés. A sziget autóval megközelíthető egészen egy közeli fizetős parkolóig, ahonnan azonban a hely védjegyévé vált, jellegzetes fahídon áthaladva, gyalogosan lehet csak tovább menni. A Kányavári-szigeten megismerkedhetünk a hely jellegzetes madárvilágával, melyen a Búbos vöcsök tanösvény 15 állomása vezet végig. A szigeten nagyon könnyű egy egész napot eltölteni, hiszen játszótér, szalonnasütő, pihenőhelyek és kilátók is akadnak, sőt, ha valaki szeretne, jeggyel horgászhat is.

Ennél is vadregényesebb képet mutat a Diás-sziget, ahova már vezető szükséges. Itt alakította ki a nemzeti park a Fekete István-emlékhelyet, ugyanis az író legkedvesebb környéke ez, mely a híres Tüskevár című regényt is ihlette. Az egyik legnépszerűbb látványosság a Matula-kunyhó, ám ugyanitt láthatod például a Kócsag tanösvényt és a vejszés halászat működését is.
A Kis-Balaton mellett Zalavárról indul a Kis-Balaton-kerékpártúra, melyen több - köztük a vörsi - kilátó érintésével egészen Kápolnásnyékig vezet az út. A zalavári Kis-Balaton Ház lehetőséget biztosít, hogy alaposan elmerüljünk a környék történetében. A ház közelében Szent István-kori alapokra épült emlékkápolna áll, egy bazilika romjait is és a Makovecz Imre tervezte szimbolikus épületet is megcsodálhatjuk.

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum a Magyarországon őshonosnak számító állat génállományát őrzi, sőt, az ország legnagyobb bivalycsordájának is otthont ad. Nemcsak bivalytörténeti bemutató és állatsimogató foglaltatik azonban a jegyben: itt is mesélő sétautak és pihenőhelyek gondoskodnak arról, hogy legalább egy napon keresztül jól szórakozzon az egész család.  

értékesítés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
recepció: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Befektetés a jövőbe